Doopsgezinde kerk Bolsward quilt

Quilt Doopsgezind logo ‘Eenheid in verscheidenheid’

In 2019 hebben enkele dames uit de Doopsgezinde gemeente Bolsward een quilt gemaakt van het ‘Eenheid in verscheidenheid’ logo. Hieronder het verhaal achter dit logo.

Voorgeschiedenis

De Doopsgezinden in Nederland hebben vele decennia het Zon en Lam logo gebruikt.

Doopsgezinde kerk Bolsward logo zon en lam

Dit logo uit 1811 is in 2014 door ontwerper Lies Kindt als basis gebruikt voor een nieuw ontwerp.

Het logo

Het logo van 2004 bestaat uit een witte zon op een blauwe achtergrond. Onder de zon staat de fundament tekst van Menno Simons. Dit als verwijzing naar onze traditie.

De zon bestaat uit een centrum en 12 stralen van verschillende formaten. De interpretatie hiervan is dan we zowel als Doopsgezinde gemeenten en als verschillende mensen in een gemeente verenigd zijn rond een lichtbron als middelpunt. 

De lichtbron kan dan verwijzen naar het licht van de brandende kaars in de kerk, de Bijbel of de goddelijke bron van licht en liefde.

De quilt

Voor de quilt is gekozen voor een lichte achtergrond. Daarop is de zon als lichtbron geel afgebeeld. De stralen verschillen allemaal. Niet alleen in kleur maar ook in formaat. De quilt laat zien dat uit het licht van de zon alle kleuren van de regenboog zijn ontstaan. 

De gedachte hierbij is dat we ongeacht verschillen in bijvoorbeeld kleur, tradities of geslacht allemaal gelijkwaardig zijn. We zijn met elkaar verbonden als broeders en zusters en we hebben respect voor de verschillen en ieders eigenheid. Zo proberen we met elkaar samen te leven. Zowel in onze eigen gemeente als daarbuiten.